Praktilised nõuanded Santoku noa ostmiseks

Nugade ostmine võib paljudele inimestele olla hirmutav kogemus. See kehtib eriti siis, kui inimesed kaaluvad suurte nugade ja nugade ostmist, millega neil pole kogemusi. Üks asi on minna ostma steiginugade komplekti, kui olete neid kogu elu kasutanud, ja hoopis teine asi on osta nuga, mida olete kasutanud vaid korra või millega pole üldse kogemusi. Just viimane juhtum on tavaline, kui inimesed otsivad sobilikku Santoku nuga.

Kui te ei tunne Santoku nugade maailma, on lihtne selles eksida. Milline käepide on kõige sobivam? Mis on need süvendid piki tera serva ja milleks need on? Miks on mõned nugade terad kõrgemad kui teised? Kuidas hooldada sellist delikaatset nuga, et see püsiks koos? Kas on üldse vaja seda nuga osta või sobivad teie vajadustele ka teised kööginoad?

Sõna „santoku“ tähendab sõna-sõnalt „kolm voorust“. Selle noa nimi valiti esindama selle kolme peamist kasutusala - lõikamine, viilutamine ja hakkimine. Kuigi Santoku noa kasutamine on väga sarnane viilutusnoa kasutamisele, on esmapilgul näha, kui palju need kaks noatüüpi oma disainilt erinevad. Mis võib-olla ei ole teada, on see, et need erinevad ka oma kasutustehnikate poolest.

Santoku on oma kasutuses spetsiifilisem kui viilutusnuga. Võrreldes kööginoaga keskendub see rohkem väiksematele, täpsematele ja peenematele ülesannetele, nagu näiteks dekoratiivsete õhukeste köögiviljaviilude loomine. Santoku noa täielikuks kasutamiseks vajalikku tehnikat on veidi keerulisem omandada kui viilutusnoa oma, kuid lõppkokkuvõttes viib see peenemate viilude ja täpsemate lõigeteni. Oluline on, et ülesande lõpetamine võtab palju vähem aega.

Need soovitused on loodud selleks, et aidata teil valida kvaliteetne Santoku nuga. Selle juhendi koostamisel veetsime tunde uurides ja võrreldes Santoku nuge ning kontrollides, milliseid selle aspekte eelistavad tipptasemel kokad, alates tera tipust kuni käepidemeni. Väikeses osas lisasime soovitustesse ka oma kogemusi selle noatüübiga, et anda teile parem ettekujutus, milline on töötamine erinevate Santoku nugadega.

Tera laiuse ja lõikenurga tähtsus

Kui olete pööranud tähelepanu ülaltoodud tekstile või teate juba midagi Santoku nugadest, ei tule teile üllatusena, et teravad ja õhukesed terad on Santoku nugade puhul eriti olulised. Tera tuleb teritada väga terava nurga alla, et see saaks läbida mis tahes puuvilja või köögivilja pinda, mis talle ette jääb. Noaga töötamisel kasutatakse sõrmi vaid vähesel määral. Ärge unustage, et Santoku noaga lõigatakse ainult üles-alla liigutusega. Te ei saa loota sakilisele servale või edasi-tagasi liikumisele, mis on tüüpiline viilutusnugadele.

Õhukesed terad on hädavajalikud õhukeste viilude loomiseks. Olgu see siis eriti õhukeste sibulaviilude lõikamine kastmetesse ja määrdeainetesse või lihaviilud lõunaks, ilma piisavalt õhukese terata see ei õnnestu. Näidislõiked, mis on paberõhukesed, ei suuda lai tera luua. Samuti on oluline, et teie noal oleks väga terav lõikenurk. Lõikenurga ülempiir on 20˚, igasugune suurem nurk on juba liiga suur. Proovige leida tera, mille lõikenurk on 15˚ ja 20˚ vahel. Kui leiate nurga, mis on väiksem kui 15˚, on see veelgi parem. Mida teravam, seda parem.

Kõik noad ei ole loodud ühesuguseks. Ärge eeldage, et iga nuga, mis näeb välja või mida nimetatakse Santokuks, on õhuke ja terava nurgaga. Enne ostmist tehke väike uurimistöö. Kas tootja märgib lõikenurga? Kui ei, lugege mõnda tarbijate arvustust, eriti seda, mida nad ütlevad noa teravuse kohta. Kui võimalik, proovige leida arvustusi, mille on kirjutanud kokad ja isikud, kellel pole seost vastava ettevõttega.

Tugevus on oluline

Samuti on väga oluline valida tera, mis on valmistatud tugevast terasest. Kuigi soovitame tugevat terast paljudele nugadele, usun, et see on selle konkreetse noatüübi puhul kõige olulisem. Mõned noatüübid vajavad materjali paindlikkust (nt leivanuga). Santoku nuga ei kuulu kindlasti nugade hulka, mis peaksid olema paindlikud. Teil on vaja mitte ainult vastupidavat ja kõva tera, vaid ka stabiilset nuga.

Soovitame leida tera, mis on valmistatud kõrge süsinikusisaldusega terasest (high-carbon steel) või kõrge süsinikusisaldusega roostevabast terasest. Nende terasetüüpide kõrge süsinikusisaldus annab materjalile erakordse tugevuse. Kui tunnete, et vajate roostevabast terasest tera, otsige täielikult sepistatud. Täpsustuseks, otsige selliseid, mis on vormitud suurest terasetükist, mitte neid, mis on välja lõigatud teraslehest. Sepistamisprotsess muudab peaaegu iga terasetüübi tugevamaks. Hoolimata kõrgemast hinnast, soovitame valida sepistatud terase, olenemata sellest, millise tüübi valite (kas vajate kõrge süsinikusisaldusega, roostevaba või kõrge süsinikusisaldusega roostevaba terast).

Kuigi keraamilised noad on piisavalt teravad ja vastupidavad pikkuse muutumisele ja paindumisele, on need liiga haprad Santoku nugadele tüüpiliste ülesannete jaoks. Kui olete aga keraamika suur fänn, soovitame olla ettevaatlik lõikelauda valides. Plastikust ja puidust lõikelauad on terale õrnemad kui materjalid nagu klaas või marmor.

Santoku noaga kasutatavad tehnikad on sageli lihtsad, kuid nõuavad, et tera ja käepide oleksid kindlalt ühendatud. Seetõttu soovitame leida mudel, millel on kolmekordselt needitud tera. Kui kolmekordne needimine pole saadaval, veenduge, et teie valitud nuga oleks vähemalt terviklik. Viimane asi, mida soovite, on avastada, et tera ja käepide on lõikamise ajal eraldunud. See võib olla mitte ainult ebameeldiv, vaid ka ohtlik olukord.

Noa kõrgus aitab

Miks on Santoku nugadel nii kõrged terad? Sellele küsimusele on kaks võimalikku vastust. Esiteks, et luua selliseid paberõhukesi viile, mille poolest Santoku noad on kuulsad, soovite, et teie noa tera oleks peaaegu sama kõrge (võimalusel isegi kõrgem) kui lõigatavad toorained. Kõrge tera toimib lõikamisel barjäärina ja hoiab viilud kuni lõpuni.

Kujutage ette, et teil oleks suurem võimalus lõigata sirgjooneliselt läbi paberi, kui kasutaksite pikki kääre, siis on teil suurem võimalus luua ühtlaseid lõikeid, kui kasutate kõrge teraga Santoku nuga. Tera, mis on madalam kui kaks tolli (5,08 cm), ei loo tõenäoliselt ühtlaseid viile, sarnaselt nagu prooviksite paberit lõigata ainult kääride otsaga.

Teine kõrge noa eelis on see, et saate seda kasutada juba lõigatud toiduainete transportimiseks. Lihtsalt keerates noa küljele ja tõstes töödeldud toidutükid terale, saate need hõlpsasti soovitud kööginõusse viia. Loomulikult soovite sellisel viisil nuga kasutades olla maksimaalselt ettevaatlik, kuna tekib köögis õnnetuse oht.

Õõnsad küljed

Võisite märgata, et enamikul Santoku nugadel on oma servadel süvendid. Kui te seda tüüpi tera ei tunne, võtke hetk, et lugeda seda lõiku, et mõista, milleks need süvendid on, kuidas need toimivad ja miks need on Santoku noal nii olulised.

Üldiselt nimetatakse selliseid terasid õõnsate külgedega teradeks või Granton edge teradeks. Nende terade süvendid loovad keskkonna, mis takistab vee hoidmist ja väldivad toidu kleepumist terale. Miks on see Santoku noale üldse oluline? Enamik toiduaineid, mida Santoku noaga töötlete, on mahlased või kleepuvad. Alates punasest paprikast ja sibulast kuni murulaugu ja küüslauguni, on tõenäoline, et kohtate palju toiduaineid, mis kleepuksid töötamise ajal terale.

Pole probleemi, eks? Alati võite toidutükid teralt sõrmega pühkida ja jätkata. Jah, see on tõsi ka Santoku nugade puhul, kuid üks peamisi põhjuseid, miks inimesed valivad need õõnsustega, on see, et võrreldes viilutusnoaga võtab Santoku noaga töötamine palju vähem aega. Iga viie sekundi järel tera pühkimiseks peatudes aeglustab tööprotsessi nii palju, et pean tungivalt soovitama osta õõnsate külgedega Santoku nuga.

Telli uudiskiri

Kas see artikkel pakkus huvi? Liituge teiste rahulolevate uudiskirja tellijatega alloleva vormi kaudu ja saage esimesena teada uudistest, pakkumistest või eksklusiivsetest toodetest!