Kuidas täiuslikult lõhet fileerida? Lõhe fileerimine nõuab veidi harjutamist, kuid õigete tööriista
Samm-sammult ettevalmistus
Lõhe fileerimisel eraldame kala liha selgroost. Tundub lihtne, eks? Kui tead õiget protseduuri ja saad kogemusi, siis on see tõesti lihtne. Oleme protsessi jaganud lihtsateks sammudeks, millele on lisatud ka illustratsioonid. Need aitavad teil oma saagi poest grillile viia ilma vähimatki probleemita.
Enne kui hakkate lõhet fileerima, peate teadma mõningaid asju, et see protsess sujuks sujuvalt, nimelt:
- LÕHE – Enne fileerimist eemaldage lõhe sisikond, lõigake ära pea ja saba.
- HEA TÖÖPINN - stabiilne ja kergesti puhastatav tööpind on hädavajalik. Selleks sobivad suurepäraselt HDPE (kõrge tihedusega polüetüleen) lauad, samuti plastist alused. Ideaalis peaks tööpind olema piisavalt suur, et mahutada 2 fileed kõrvuti.
- ROBUSTNE JA TERAV NUGA - meie lemmik on sirge nuga jäiga teraga, mida hoiame nagu „wicked-shahp“. Kuigi õhuke fileerimisnuga on kõige paremini funktsionaalne väiksemate kalade tükeldamiseks, on selle tera suuremate kalade puhul raskesti käsitsetav, mis sageli viib liha kaotuseni!
- HÄSTI JA LIHTSALT – AINULT TERITAJAGA - Teravad noad teevad puhtaid ja kergeid lõikeid. Kindlasti soovitame professionaalset teritajat: Work Sharp Culinary E5
Alustame:
Samm nr 1
Valmistage ette lõhe, mille peate eelnevalt sisikonnast, peast ja sabast vabastama. Asetage kala nii, et selja (ülemine) külg oleks teie poole ja pea oleks suunatud paremale.
Samm nr 2
Hoidke kõhuuime ülespoole ja rinnauime ning kaela juurest sisestage nuga selgroo vasakule (ülemisele) küljele.
Samm nr 3
Hoidke endiselt kõhuuime ülespoole ja liigutage nuga mööda selgroogu „saagiva“ liigutusega sisse ja välja. Veenduge, et hoiate nuga alati kergelt kallutatuna selgroo poole.
Samm nr 4
Kui jõuate kõhuõõne lõpuni, liigutage kätt rinnauimest ja asetage see lamedalt kala küljele umbes keha keskpaigani. Hoidke endiselt kerget kallutust selgroo poole ja jätkake kala lõikamist. Kui olete lõike lõpetanud, võite esimese filee kõrvale panna.
Samm nr 5
Pöörake kala nii, et kõht oleks teie poole, pea paremale. Teise filee jaoks alustame protsessi uuesti.
Samm nr 6
Hoidke kõhuuime ülespoole ja rinnauime ning kaela juurest sisestage nuga - selgroo parema (ülemise) serva ülemisse ossa ja alustage lõikamist.
Samm nr 7
Jätkake lõikamist, kuni jõuate rinnakorvi lõpuni, seejärel liigutage kätt kaelast, et toetada kala umbes selle pikkuse keskel. Lõigake, kuni külg eraldub selgroost ja filee saate seejärel asetada kõrvalalusele või taldrikule.
Samm nr 8
Kui olete lõpetanud, peaks teil olema enamasti lihavaba selgroog ja 2 ilusat lõhe külge. Selles etapis saate valida, kas grillida või küpsetada lõhet.
Samm nr 9
Soovime lisada veel mõned sammud ribikontide ja kaela eemaldamiseks, nii et ärge kartke, jätkame... Eemaldage kael, lõigates selle vertikaalses joones umbes 1/4 pea lõikest ja rinnauime luu tagaküljel – neid osi ärge visake ära, sest need on grillil väga head. Lihtsalt eemaldame selle, et järgmine samm oleks lihtsam.
Samm nr 10
Selles punktis läheb see juba keerulisemaks. Lükake nuga ribikontide alla ja kallutage tera siis nende poole. Tavapärane mõte on kasutada konti abivahendina, et vältida lõikamist kõhuliha sisse, mis nõuab teatud kannatlikkust ja õrnust. Lihtsaim viis nende kontide eemaldamiseks on teha rida teravaid noaliigutusi ühes suunas - suunaga ribikontide vastu - ja seda kerge survega vaba käega. Kui jõuate kontide lõpuni (otse kõhulõike kohal), hoidke ribikontide klappi ja lõigake see ühe liigutusega ära. Ribikontide eemaldamisel olge väga ettevaatlik. Liigutage nuga aeglaselt ja palun ärge lõigake end.
Samm nr 11
Teie filee on valmis ja valmis viimaseks maitsestamiseks. Kasutage selleks soola, maitseaineid ja natuke sidruni-võikastet.
Nagu enamiku köögitööde puhul, nõuab ka fileerimine veidi harjutamist, et see sujuks sujuvalt ja lihtsalt. Ärge unustage alati kasutada teravat nuga ja laske kalaluudel olla teie lõigete juhendiks. Kindlasti lõigake aeglaselt, ärge unustage noa asendit käes ja kui midagi ei tundu õige või tunnete, et see pole õige, lõpetage lõikamine.
Tutvuge meie fileerimisnugade valikuga, et tagada ohutu töö mis tahes kalaga.
Mõned selles artiklis esitatud fotod on autori loal võetud saidilt www.worksharptools.com
Telli uudiskiri
Kas see artikkel pakkus teile huvi? Liituge teiste rahulolevate uudiskirja tellijatega alloleva vormi kaudu ja saage esimesena teada uudistest, pakkumistest või eksklusiivsetest toodetest!
Soovitame kategooriast Fileerimisnoad

Wüsthof Solingen Classic Ikon fileerimisnuga 18 cm, 1040333818

ROSELLI Big Fish Knife, UHC RW255

DUE CIGNI COLT FILETTARE FLESSIBILE 2C 745/16

Marttiini Kide fileenuga 21cm stainless steel 424110

DUE CIGNI LINEA 1896 LUUDE EEMALDAMISE NUGA CM 15 - INOX 4116 KÄEPIDE PP 2C 1006 PP

Marttiini Martef fileenuga 19 roostevaba teras & Martef/kumm/nahk 836014T

ONTARIO Old Hickory 417 Fillet Knife 6.25" 440C tera, Hardwood käepidemed, nahast tupp ON1275

Gerber Controller 6" Fillet Knife Salt 31-003557