Mida jälgida peakoka noa valimisel?
Peakoka nuga, tuntud ka kui prantsuse nuga, on suur nuga, mida algselt kasutasid kokad ja lihunikud liha eraldamiseks liigestest. See on muutunud populaarseks rekvisiidiks õudusfilmides, kus see sai "lihanuga" sildi. Lihanuga oli aga algselt tuntud ka kui lihalõikur.
Viimastel aastatel on kokanuga muutunud mitmeotstarbeliseks noaks ja on populaarne paljude kokkade seas, kes töötavad restoranides, kuid on leidnud oma koha ka tavalistes kodudes. Tänu oma võimele lõigata liha kuubikuteks, viiludeks või peeneks hakitud tükkideks, on see saanud täiuslikuks lisandiks igasse kööki. Allpool saate teada, mida peaksite arvestama peakoka noa ostmisel.
Terav nuga on oluline!
On iseenesestmõistetav, et toidu valmistamiseks valite terava noa. Kuid mõned inimesed unustavad selle olulise punkti. Nad ei mõista, et terav nuga tagab tööohutuse. Paljud algajad kokad väldivad väga teravaid nuge – eriti kui tegemist on suurte nugadega – kuna kardavad, et lõikavad sõrmedesse või vigastavad mõnda muud kehaosa. Nuge käsitsedes peaksime alati meeles pidama ohutust. Tühi nuga on alati suurem risk kui väga terava noa kasutamine. Rohkem noa teritamisest saate lugeda meie järgmises artiklis.
Nugade teritus Lääne ja Aasia riikides
Võib-olla te ei tea, kuid peakoka noad on erinevalt konstrueeritud Lääne riikides (nt Euroopa riigid, Põhja-Ameerika) ja Aasia riikides. Peamine erinevus on nende konstruktsioonis - samas kui "western" noad on teritatud 20-kraadise nurga all, on "asian" noad teravamad 15-kraadise nurgaga. Arvestades, mida oleme juba öelnud, et teravamad noad on paremad, soovitame teil loogiliselt valida Aasia mudel teravama tera nurgaga. Loomulikult võite alati teritada ka Ameerika/Euroopa tera teravama nurga all näiteks elektrilise teritajaga. Oluline on meeles pidada, et iga nuga tuleks teritada tootja soovitatud nurga all.
Noa tugevus on oluline
Kindlasti ei taha te muretseda, et nuga paindub või murdub pooleks, kui seda käsitsete. On iseenesestmõistetav, et nuga ei kahjustu surve all! Seetõttu peaksite valima noa, mis on valmistatud tugevast metallist. Kuidas valida õige nuga, loe siit. Kõrge süsinikusisaldusega metallid on üldiselt üsna tugevad (tugevamad kui roostevaba teras), kuid iga metallitüüp on veidi erinev. Tugeva noa otsimisel soovitame teil seda esmalt käes proovida. Hoidke seda. Näete, kas see on kerge või raske. Tõenäoliselt ei tahaks te, et teie nuga oleks liiga raske, kuna see mõjutaks teie randmeid juba sibula lõikamisel. Te tunneksite käes nõrkust ja väsimust. Vaatamata sellele, et raskus tähendab tugevust, proovige leida õige kaal. Lisaks proovige tera painutada. Kui tera paindub, isegi kõige väiksemal määral, tagastage nuga. Ärge vaevuge sellise noaga – see pettub teid.
Noa käepide
Kindel, stabiilne ja mugav haare on äärmiselt oluline iga noa käsitsemisel, eriti suure noa puhul. Kööginoaga töötades on teie sõrmed sageli noa lõikeserva lähedal. On oluline, et teil oleks nuga käsitsemisel kontrolli all. Keegi ei taha sõrmi kaotada. Võib-olla arvate, et see ei saa teiega juhtuda, kuid võib... Isegi kvalifitseeritud ja kogenud kokkadel on olnud õnnetusi, mis on nõudnud peopesale mitmeid õmblusi.
Sibula, tomati, kartuli või küüslaugu lõikamisel pole üllatav, et teie käed muutuvad kleepuvaks ja niiskeks. Selle põhjuseks on toiduainete mahlad. Need mõjutavad ka teie võimet nuga tõhusalt haarata. Seetõttu pöörake noa valimisel tähelepanu ka käepideme materjalile. Nuga peaks mugavalt käes istuma ja seega minimeerima libisemise võimalust.
Lame või kumer?
Võib-olla olete märganud, et mõne peakoka noad on lamedad ja mõned kumerad. Soovitame soojalt valida noad, millel on väike kumerus. Kumerus on see, mis aitab teil nuga erinevate manipulatsioonide ajal kontrollida. Tegelikult sõltub üks kõige põhilisemaid tehnikaid (rullimistehnika) sellest kumerusest.
Telli uudiskiri
Kas see artikkel pakkus teile huvi? Liituge teiste rahulolevate uudiskirja tellijatega alloleva vormi kaudu ja saage esimesena teada uudistest, pakkumistest või eksklusiivsetest toodetest!
Soovitame kategooriast Kokkade noad

WUSTHOF Classic Colour, Koka nuga, Tasty Sumac, 20 cm 1061700520

Brisa Chef 160-Black micarta 12C27 Flat BRS-66122

XIN CUTLERY XC138 ironwood peakokkade nuga 20,5 cm

BÖKER CORE PROFESSIONAL kokanuga nuga 16 cm 130820 musta

DELLINGER SANTOKU SANDVIK RED NORTHERN SUN Kööginuga 18,5 cm

ROSELLI Jaapani koka nuga kööginuga 17,5cm carbon R710

Brisa Chef 160-Mustard micarta 12C27 Flat BRS-66123

XINZUO B27 5-osaline noakomplekt 1 tk 8,5-tolline kokanuga 1 tk 7-tolline santoku