Põhijuhend
Võib juhtuda, et selle artikli lugemisel jääte hämmastunuks erinevate nugade arvust, mida saate osta. Samuti võib tekkida küsimus: „Milleks ma kõiki neid nuge vajaksin?“ Tõde on, et te ei vaja kõiki neid nuge. Mõned noad sobivad teatud ülesannete jaoks paremini kui teised ja mõned noad on valmistatud mitmeotstarbeliseks kasutamiseks. Milliseid nuge vajate, sõltub ülesannetest, mida igapäevaselt toiduvalmistamisel teete, ja sellest, kui olulised on teile tulemused ja kulinaarse tegevuse lõplik esteetiline efekt. Mõnele inimesele piisab kahest-kolmest noast sahtlis. Need, kes elavad mikrolaineahju õhtusöögil, võiksid tõenäoliselt elada ilma ühegi noata.
Fakt, et loete seda artiklit, näitab, et võtate toiduvalmistamist tõsiselt ja see on teile oluline. Eeldame, et soovite rohkem teada saada erinevatest nugadest ja nende kasutusviisidest. See juhend on koostatud nii, et see annaks teile teavet üksikute nugade kohta ja aitaks teil neid õigesti valida toidu valmistamiseks oma köögis.
Steiginuga
Võib-olla olete kunagi külastanud „steakhouse“ stiilis restorani. Oleme kindlad, et olete varem näinud ka steiginuga. Selline nuga on tavaliselt varustatud 10 kuni 12 cm pikkuste terade ja tugeva käepidemega. See on loodud taluma igapäevast kasutamist mitme inimese poolt. Terad võivad olla sakilised või sirged, mis tähendab, et neil on kas väikesed sakid või siledad servad. Mõnedel on teravad otsad, teistel aga ümarad. Steiginugad müüakse sageli 4–8 noaga komplektides.
Koka nuga
Koka noad on meie lemmikud. Nende õrn kumerus võimaldab hõlpsalt ja elegantselt tükeldada enamikku köögivilju. Need noad on tavaliselt varustatud umbes 20 kuni 30 cm pikkuste teradega, mis teeb neist ideaalse suuruse õunte, paprikate, kartulite, brokoli või kapsa lõikamiseks. Hea koka nuga on tugev, vastupidav, tasakaalustatud ja lihtne käsitseda. Arvestades selle suurust, ei pruugi olla lihtne leida koka nuga, mis vastaks teie individuaalsetele vajadustele. Oluline on, et sellel oleks sobiv pikkus, kaal, vastupidavus ja tasakaal. Kui leiate selle noa, kasutate seda iga kord toitu valmistades!
Santoku nuga – Jaapani nuga
Kui vaatate seda nuga, meenutab see teile osavat koka nuga. Oma eesmärkidelt sarnaneb see koka noaga ja võib-olla olete kuulnud ka mõistet „sheepsfoot“ - just selline on selle tera kuju. See mitmeotstarbeline nuga pakub ka lisaboonust. Nagu koka nuga, on ka santoku nuga ideaalne tükeldamiseks ja hakkimiseks. See on sirge ja lameda teraga, mis võimaldab hõlpsat lõikamist. Paljud inimesed on segaduses selle noa ja koka noa erinevuse osas. Nad näevad erinevust välimuses, kuid ei mõista, kuidas see mõjutab selle funktsiooni. Santoku nuga ei ole algajale kõige lihtsam käsitseda, kuid see võib märkimisväärselt vähendada ettevalmistusaega. Millist boonust need noad pakuvad? Need on valmistatud palju õhemate terade ja teravamate nurkadega, mis võimaldab luua õhukesi viile ja peenelt hakitud kaunistusi. See on midagi iga loova hinge jaoks köögis.
Leivanuga
Leivanoad on sageli varustatud pikkade õhukeste teradega, mille pikkus on umbes 20 - 30 cm. Need on valmistatud peamiselt leiva lõikamiseks, kuid on väga kasulikud ka teiste pagaritoodete lõikamisel – nii krõbedate kui pehmete. Neil nugadel on alati sakiline tera, kuid sakide sügavus ja vahemaa võivad erinevatel nugadel erineda. Näiteks ühel võib olla sügav sakilisus väga väljendunud sakidega, mis on üksteisest vaid kaks kuni kolm millimeetrit eemal; teisel võivad olla peened rõngakujulised sakid, mis meenutavad käsitsi joonistatud pilvi. Tuleb meeles pidada, et erinevate ülesannete jaoks sobivad erinevad sakilised terad.
Lõikenuga
Lõikenoa pikkus ja tera kõrgus on väga sarnased leivanoaga. Need erinevad aga selle poolest, et nende tera on sirge, mitte sakiline. Teine erinevus on see, et nende otsad on teravad, samas kui enamikul leivanugadel on nüri ots või „sheepsfoot“ tera. Lõikenuga on peamiselt mõeldud liha viilutamiseks keedetud kalkunist, kanast, singist või praest. Seda saab kasutada nii ettevalmistamisel kui serveerimisel. Selle tüüpi noad on ka teisese kasutusega - tomatite ja muu pehme puu- ja köögivilja lõikamiseks.
Universaalne nuga
Kõige universaalsem nuga selles nimekirjas on universaalne nuga, mis suudab asendada paljusid teisi nuge. Kuigi selle mitmekülgsus on hämmastav, on sellel ka nõrk külg. See on, et see ei suuda neid funktsioone täita täpse täpsusega. Kui otsite nuga kvaliteetse lõike jaoks, siis valige konkreetne nuga selle lõike jaoks. Kui aga kavatsete lõigata võileiba, siis pole universaalsel noal konkurentsi.
Luu eemaldamise noad
Luu eemaldamise noad on sageli valesti mõistetud ja alahinnatud noad selles nimekirjas. Paljud inimesed võtavad selle kitsa noa sahtlist välja ja ei tea, kuidas seda kasutada. Luu eemaldamise nuga kasutatakse peamiselt liha eemaldamiseks luudelt. See nuga on tegelikult üks nugadest, mida lihunikud kõige sagedamini kasutavad liha töötlemisel. Õhuke, painduv tera võimaldab lihunikul luua täiuslikult vormitud ja viilutatud steike, praade ja kanarinda ilma raiskamiseta. See võimaldab neil lõigata väga lähedalt luule. Teie köögis võiks seda nuga kasutada kanaliha ja kala luude eemaldamiseks või erinevate muude lihaliikide tükeldamiseks.
Koorimis- ja lõikamisnuga puu- ja köögiviljadele
Need lühikesed ja kergesti käsitsetavad noad on saadaval kolmes variandis: spear-tip, sheep's foot ja bird's beak. Kuigi kõik need noad on valmistatud keerukamateks ülesanneteks, mis on seotud puu- ja köögiviljadega, on igal neist oma eesmärk ja funktsioon. Lõikamiseks on parim spear-tip, pikkade õhukeste ribade lõikamiseks on parim sheep's foot ja koorimiseks võtke kätte bird's beak. Nende nugade üle on teil täielik kontroll.
Spear-tip
![]() |
![]() |
Sheep's foot
![]() |
![]() |
Bird's beak
![]() |
![]() |
Nugade komplektid
Paljud inimesed eelistavad osta nugade komplekti, selle asemel et neid eraldi osta. Sellised ostud on sageli palju odavamad. Mõnikord aga avastate, et kvantiteedi tõttu loobute kvaliteedist! Enne sellise komplekti ostmist vaadake noad hoolikalt üle ja ostke ainult selline, mis sisaldab nuge, mida te tegelikult kasutate.
Hoidke oma noad teravad
Teil võivad olla köögis maailma parimad noad, kuid kui neid ei hooldata ja teritada õigesti, ei tee need palju head. Üks parimaid viise nende ideaalselt teravana hoidmiseks on osta tipptasemel noateritaja. Lugege peamisi põhjuseid, miks hoida oma kööginoad teravad. Artikkel: Miks vajate teravat nuga?
Telli uudiskiri
Kas see artikkel pakkus teile huvi? Liituge teiste rahulolevate uudiskirja tellijatega alloleva vormi kaudu ja saage esimesena teada uudistest, pakkumistest ja eksklusiividest!
Soovitame kategooriast Kõik kööginoad

DUE CIGNI STEIGIHAKNUGA FLORENCE SEERIA 2C 680/11

WUSTHOF nuga CLASSIC IKON chef's knife 18 cm, 1040330118

Fällkniven Sierra kokanuga nuga 11,5 cm Sierra

BÖKER CHEFMESSER GRENADILL kokanuga nuga 19.8 cm 130367

Fällkniven F3Z lihuniku nuga 13 cm

XINZUO B27 7-tolline hakkimisnuga, looduslik roosipuu kolmekordsete neetidega, 67 kihti D

FOX/DUE CIGNI COQUUS ABIKASUTT NUGA 14cm/6"-STAINLESS STEEL 4116, SMOKED OAK NATURAL WOOD HANDLE 2C

DUE CIGNI LINEA 1896 KÕVER KOORIMISNUGA CM 7 - INOX 4116 KÄEPIDE PP 2C 1001 PP